kifozzukajovot.hu

Egy svájci gyakorlat margójára

Kifőzzük a jövőt!

2021. 11. 26.

Pampetrics Milán 2003-tól 2007-ig volt a Keszthelyi VSZK tanulója. Az intézményben töltött évek alatt lehetősége volt kimenni Svájc egyik legjobb vendéglátós iskolájába. 2015-től újra Keszthelyen él és családi vállalkozásukban dolgozik.

Személy szerint én már óvodás koromban eldöntöttem, hogy szakács szeretnék lenni. Nagyon korán rájöttem a világ legfontosabb dolgára is:

Teljesen mindegy mit, csak szeresd, amit csinálsz! A véleményem pedig az, hogy nincs is szebb dolog annál, mint amikor valakinek örömet szerezhetünk a munkánkkal.

Az általános iskola elvégzése után nem is volt kérdéses hova tovább, 2003-ban felvettek a keszthelyi VSZK-ba. Az intézmény falain belül eltöltött 6 évről egy egész könyvet lehetne írni, de rövidre fogva, nagyon jó időben, nagyon jó helyre kerültem. Rengeteget tanultunk a vendéglátásról és nagyon jó tanáraink, szakoktatóink voltak, akiknek a kisujjában volt a szakma minden egyes mozdulata. Aki erre nyitott volt, és egy kicsit odafigyelt, nagyon sokat elleshetett tőlük.

Életem egyik fordulópontja egy péntek reggel volt. Konyhai gyakorlat, Kránicz István tanár úr odajött hozzám és megkérdezte, hogy nincs-e kedvem a nyáron Svájcba menni, szakmai gyakorlatra. Természetesen azonnal igent mondtam. Hetekkel később, egy nagyon komoly szóbeli és írásbeli felvételi után, ahol 80-ból 7-diákot vettek fel, már indulhattam is Svájcba. Az úti cél Passugg volt, Svájc egyik legjobb vendéglátós iskolája. Az itt látottakra és a szerzett tapasztalatokra is felbecsülhetetlen értékként gondolok. Modern eszközök és tankonyha, patikarend és tisztaság, és úgyszintén nagyon jó tanárok. Egy szakácstanulónak maga a mennyország! A tanfolyamot sikeresen elvégeztem kifejezetten örültem annak, hogy egyedüliként kaptam a többtucat szakácstanonc közül 6-os, azaz kitűnő gyakorlati jegyet. Az iskola után kiközvetítettek a gyakorlati helyemre, ami egy kis hegyi étterem volt. A vendéglátás minden terén kipróbálhattam magam, mosogatás, hidegkonyha, melegkonyha, pincérkedés. Az étterem tulajdonosával olyan jól kijöttünk, hogy 6 évet dolgoztam nála. Svájci munkámat egy nagyon szép borétterem és vinotéka sommelier-jeként zártam.

2015-től újra Keszthelyen élek és családi vállalkozásunkban dolgozom. Szívesen gondolok a VSZK-s évekre, az ott tanultakat pedig nap mint nap hasznosítom.

Pampetrics Milán

HASONLÓ bejegyzések

A Michelin-csillag története

A Michelin-csillag története

Az éttermek Oscar díja, a tökéletesség szimbóluma, a mindenki által ismert, érdekes történettel rendelkező Michelin-csillag. André Michelin 1889-ben alapította meg a világhírű Michelin autógumi...

bővebben