kifozzukajovot.hu

Gyakran ismételt kérdések

Zalaegerszegen a Báthory István Technikumban, ahol korszerűsített konyhákban és újonnan beszerzett eszközökkel tanulhatsz igazi profiktól. Másik képzési helyszínünk pedig a Keszthelyi Vendéglátó Technikum, Szakképző Iskola, ahol egy új cukrászműhelyben sajátíthatod el a legédesebb szakma minden részletét.

A szervezeti és strukturális átszervezések és újítások mellett zalaegerszegi és keszthelyi képzési helyeink is jelentős felújításon estek át egy pályázat keretében. A Keszthelyi Vendéglátó Technikum, Szakképző Iskola tanműhelyében 2 tanterem összevonásával és az alapanyagraktárak átalakításával egy modern cukrász tanműhelyt alakítottunk ki. A meglévő tankonyhákat korszerűsítettük és a kor követelményeinek megfelelően átalakítottuk. A szakács és cukrász képzés gyakorlati oktatásához üzemi konyhai és cukrászati gépeket, eszközöket szereztünk be. A Zalaegerszegi Báthory István Technikum tanműhelyéhez a meglévő nagykonyhai berendezésekkel egészítettük ki a korábban hiányzó eszközöket. Ezek alapján biztosan azt mondhatjuk, hogy sosem volt még ilyen jó nálunk tanulni!

Az első évben bevezető tárgyakkal alapozzuk meg azt a tudást, amelyet a következő két évben számtalan, az adott képzésre specializált tárggyal bővítünk. A képzés második és harmadik évében ráadásul duális rendszerben, munkaszerződés keretében tanulhatnak és dolgozhatnak diákjaink. Ezalatt az idő alatt természetesen munkabér és egyéb juttatások is tanulóink rendelkezésére állnak. A diákok az ágazati alapképzésben ösztöndíjat is kapnak. Szakácsnak, cukrásznak vagy pincérnek is tanulhatsz így, akár a keszthelyi, akár a zalaegerszegi partnerintézményünket választod.

Ezek a képzések egyesítik a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. A 4. év végén matematikából, magyarból és történelemből, az 5. év végén pedig egy választott idegen nyelvből tesznek érettségi vizsgát a tanulók. Az 5. vizsgatárgyat pedig a középszintű technikusi vizsgával helyettesítjük, ez emelt szintű érettségi vizsgának számít. A technikumban végzettek előnyben lehetnek a felsőoktatási felvételinél vagy a szakirányú továbbtanulásnál is, de azonnal el is helyezkedhetnek közép és felsővezetői szinten. Az első két évben a tudás megalapozása zajlik. Ezután a további években az adott szakmához kapcsolódó tárgyakat tanulják a diákok. Az első két évben ösztöndíjat, utána a duális rendszernek köszönhetően munkabért kapnak. A tanulmányok megkezdésekor felvételi vizsga nincsen.

Gábor nagyon szép emlékeket őriz a Keszthelyi VSZK-ban eltöltött évekről. 5 éves technikusi képzésben vett részt, az itt megszerzett ismereteket pedig később, a Szent István egyetemen is kamatoztatni tudta. „Rendkívül büszke vagyok arra, hogy az intézmény diákja lehettem. Mindvégig jó volt a kapcsolatom a tanárokkal, és az oktatás magas szinten folyt.” -mondta.

A szakács az éttermek egyik legalapvetőbb munkavállalója, hiszen ő gondoskodik a vendégek teljes körű gasztronómiai élményéről. Szaktechnikusi képzéseinken végzett szakácsok képesek közép- és felsővezetői feladatok ellátására is. Képzéseinken minden olyan tudást megkapsz, ami a karriered során hasznos lehet, akár árurendelésről, akár az alapanyagok előkészítésről van szó. Mindezt mostantól korszerű, új konyhai eszközök segítségével tesszük még kézzelfoghatóbbá.

Molnár Gábor technikumi tanulmányai után a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolán szerzett szakács szakoktató diplomát. 2015-ben vett részt a rangos versenyen, jelenleg a müncheni Geisel’s Vinothek étterem séfje. Láthattuk a Konyhafőnök című televíziós főzőműsorban is, ahol az általa elkészített ételt kellett leutánozni a versenyzőknek. Szívesen gondol vissza a szakmai gyakorlatokra és az iskola által szervezett egyéb programokra is. „Egy intézmény, amely olyan embereket nevel, akik nemcsak a szakmai szférában, hanem a civil életben is tökéletesen megállják a helyüket. Legendás hely volt ez számunkra a szó szoros értelmében.” -nyilatkozta iskolánkról.

Ezt a szakmát leginkább azoknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék esztétikai érzéküket és kézügyességüket. Legyen szó torták teljeskörű előállításáról, fagylaltfőzésről, vagy bonbonok készítéséről, az itt megszerzett tudással az ilyen feladatok nem jelenthetnek majd problémát. Keszthelyi iskolánkban mostantól egy új cukrászműhelyben, Zalaegerszegen pedig megújult környezetben és új eszközökkel lehetsz te az új boldogsággyáros.

Mint az összes vendéglátós szakmában itt is rengeteg lehetőséged van megtalálni a személyiségedhez leginkább illeszkedő munkakört. Elhelyezkedhetsz munkavállalóként egy cukrászati termékeket gyártó cégnél, például egy helyi cukrászdánál. Szerencsére az édességet minden országban szeretik, úgyhogy akár külföldön is vállalhatsz munkát. Ha pedig igazán bevállalós vagy, akár saját vállalkozást is alapíthatsz, ahol például kifejezetten vegán süteményeket árulva hódíthatod meg a piacot. A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum iskoláiban minden feltétel adott, hogy kipróbáld magad valós környezetben is.

Lehet, hogy első ránézésre egyszerű feladatnak tűnik, de valójában nagyon összetett munkakör. Hiába kitűnő az étel, egy rossz felszolgálás az egész étteremre rossz fényt vethet. A vendégek kiszolgálása csak a jéghegy csúcsa. Ezenkívül barista és bartender tevékenységek, az árukészlet felügyelete, italok ajánlása a vendég rendelt ételei alapján, az allergének ismerete, a pénztárgép kezelése is a pincér feladati közé tartozik. Sok más mellett ezekre a feladatkörökre is felkészítünk a képzés alatt, így első valós munkahelyeden semmi sem fog meglepetésként érni. Ha pedig még komplexebb munkát szeretnél végezni, akkor vendégtéri szaktechnikus képzésünket ajánljuk neked.

Ő biztosítja az étterem napi működésének magas színvonalát. Irányítja a csapatot, és gondoskodik arról, hogy ne legyenek fennakadások az étterem működésében. Az étterem szakmai felügyelete mellett a gazdaságos, költséghatékony üzemeltetésre is figyelnie kell. Ha érdeklődsz a vendéglátás területe, a logisztika és a vendéglátó egységekkel kapcsolatos szervezési feladatok iránt, akkor válaszd ezt a képzést. Utána pedig közép- és felsővezetőként tudsz elhelyezkedni, de a felsőoktatásban való továbbtanulásra is felkészítünk.

Mind a zalaegerszegi, mind a keszthelyi partnerintézményünk elkötelezett az iránt, hogy a végzett tanulók a lehető legtöbb gyakorlati tapasztalat birtokában legyenek. A képzés nagy részében duális rendszerben, valós környezetben, munkabért és további juttatásokat kapva próbálhatják ki magunkat a hozzánk jelentkezők. Legyen szó egy kis vidéki bisztróról, egy alpesi hegyi hüttéről, vagy egy fővárosi híres étteremről, biztosan megtalálod majd a neked való munkahelyet, ahol a nálunk megszerzett szakmai tapasztalataiddal pályakezdőként is megállhatod a helyed.