kifozzukajovot.hu

Turizmus-vendéglátás, a jövő ágazata

Kifőzzük a jövőt!

2021. 11. 2.

Könnyid László 1991-től 1995-ig volt a Keszthelyi VSZK tanulója. Az intézményben töltött évek meghatározóak ma is a szakmai életútja alakulása szempontjából. Jelenleg a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese, de korábban a Hotel Európa Fit szállodaigazgatói, valamint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöki pozícióját is betöltötte. Néhány évvel ezelőtti írását az alábbiakban olvashatjátok.

A térségben a legmagasabb képzési szintet a VSZK testesítette meg, ahova bekerülni sem volt egyszerű. Az érettségi mellé szakmákat is kaptunk, mint szakács és felszolgáló, így fiatal pályakezdőként volt fogalmunk a munka világáról és hamar kialakult bennünk a szakma szeretete.

Magasan képzett, gyakorlatias oktatóknak hála az országos átlaghoz képest több tudást szereztünk az intézményben, amit az is mutat, hogy az országos szakmai versenyeken rendre elhoztuk a legjobb helyezéseket. A német nyelvet szintén akkori tanárom szerettette meg velem és mivel ő nevezett be egy szakmai versenyre, még abban is szerepe volt, hogy a verseny országos nyerteseként felvettek a főiskolára.

Egy nemzetközi karrier után visszahozott az élet Hévízre, ahol több mint tíz éve irányítom az ország egyik vezető gyógyszállodáját, idén év elején pedig történetének legfiatalabb és első vidéki elnökeként a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének élére választottak.

Minden kezdet a keszthelyi VSZK-ra vezethető vissza. És hogy miért a jövő karrierje a turizmus?

A mai fiatal pályakezdők egy digitális térben élnek, virtuális környezetben kommunikálnak. A vendégszeretet, vendéglátás, kommunikáció jól összevág a mindenre nyitott, folyamatosan információra és kapcsolatokra éhes fiatal generáció igényeivel. A Kormány még októberben kihirdeti a magyar turizmus fejlesztésének 2030-ig ívelő pályáját, amely fiatal tehetséges szakemberek nélkül nem fog tudni megvalósulni, szükség van jól képzett szakmunkásokra, vezetőkre, szervezőkre, egyszóval elhivatott szakemberekre, amelyhez jó alapot adnak a VSZK képzései.

Mint gyakorló szállodaigazgató, egyben gyakorlati képzőhely vezetője és mint az MSZÉSZ elnöke is azt látom, hogy a keszthelyi képzés
versenyképes szakképesítést ad, ahol hangsúlyt fektetnek arra, hogy megfelelő gyakorlati tudással engedjék ki a leendő szakembereket a való világba.

Bízom benne, sok tehetséges, a keszthelyi képzésről kikerült fiatallal találkozom pár év múlva egy-egy állásinterjún.

HASONLÓ bejegyzések

A Michelin-csillag története

A Michelin-csillag története

Az éttermek Oscar díja, a tökéletesség szimbóluma, a mindenki által ismert, érdekes történettel rendelkező Michelin-csillag. André Michelin 1889-ben alapította meg a világhírű Michelin autógumi...

bővebben
A cukrászmesterség eredete

A cukrászmesterség eredete

Már az őskorban is sokan szerették az édes ízeket. Kutatók olyan barlangrajzokat találtak, amelyeken az látszik, hogy méhkaptárokat fosztanak ki az ősemberek. A cukrot pedig már az ókorban is...

bővebben